Football Manager 2011 scouting

Πολλοί είναι αυτοί που κάποιες φορές παραβλέπουν ένα βασικό κομμάτι του FM, το scouting. Είτε γιατί οι scouts προτείνουν τελείως άκυρες περιπτώσεις, είτε γιατί θεωρούν ότι έχουν έτοιμη την λίστα με τις προτάσεις άρα δε χρειάζεται να ψάξουν. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Και για όσους θέλουν να παίζουν τελείως στη λογική του “sandbox”, δεν νοείται καν έτοιμη λίστα παικτών. Ξεκινούν δηλαδή από το μηδέν, με ότι θυμούνται, κάνοντας scouting παίκτες που είχαν αγοράσει στο προηγούμενο FM και τσεκάροντας με τις ώρες στατιστικά και αποδόσεις.





Τι πρέπει να έχει ένας καλός scout
Καταρχήν όποιον scout κι αν φέρετε στην ομάδα σας, οι αναφορές του θα αφορούν πάντοτε το επίπεδο του συλλόγου σας. Για μία ομάδα Β’ και Γ’ κατηγορίας χωρίς μπάτζετ, ελεύθεροι παίκτες 32 και 33 χρονών μπορεί να είναι διαμάντια. Αντίθετα, αν ο ίδιος scout δουλεύει σε ομάδα Champions League τότε οι προτάσεις του θα είναι τελείως διαφορετικές. Επίσης έχει σημασία και το επίπεδο του πρωταθλήματος. Στην Superleague θα δείτε συχνά scouts να προτείνουν «τελειωμένους» παίκτες ή ατάλαντα πουλέν που δεν μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα. Γενικά να έχετε υπόψη σας ότι πρέπει να κοιτάτε πέρα από αυτά που προτείνουν οι scouts, αγοράζοντας παίκτες που μελλοντικά θα είναι πολύ καλύτεροι από αυτούς που έχετε. Τα συστατικά του καλού scout είναι:
Judging Player Ability: Όσο μεγαλύτερο τόσο καλύτερα μπορεί να κρίνει την τωρινή αξία του παίκτη και το αν αξίζει για την ομάδα σας.
Judging Player Potential: Όσο μεγαλύτερο τόσο καλύτερα μπορεί να κρίνει την μελλοντική εξέλιξη του παίκτη και το αν αυτή αξίζει για την ομάδα σας.
Potential Ability: Ορατό μέσω FM Scout. Δείχνει την εξέλιξη του scout στο θέμα στατιστικών.
Γνώση αγοράς: Όσο καλύτερα γνωρίζει ένας scout μία αγορά, τόσο καλύτερους παίκτες μπορεί να προτείνει από αυτήν. Αν έχετε για παράδειγμα ελληνική ομάδα και σας ζητήσει ένας ξένος scout να τον στείλετε στην αγορά της Ελλάδας «για να την μάθει» προτιμήστε να στείλετε έναν Έλληνα που την γνωρίζει καλύτερα.

Προτάσεις για Scouts
Οι παρακάτω scouts είναι μερικές ελεύθερες λύσεις για την ομάδα σας. Προσοχή όμως γιατί τα πρώτα ονόματα της λίστας θέλουν ομάδες με καλό reputation για να έρθουν.
Roberto Bettega
Andrea Pastorello
Furio Calvareggi
Cesare Maldini
Txema Noriega
Ted Davies
Pep Bonet
Ralph Nkomo
Sixto Alfonso
Alan Miller
Karl-Heinz Feldkamp
Dave Fallows
Furio Valcareggi
Alexander Weib
Jeff Vetere
Soren Lerby
Rainer Bonhof
Pedro Pajuelo
Glan Letheren
Tord Grip
Oliver Bierhoff
Giancarlo Antognoni
Gianluca Nanni
Roberto Baggio
Jeff Vetere

Αρμοδιότητες Scout
Που μπορείτε να στείλετε τους scouts σας:
- Next Opposition: Ένας scout πρέπει μονίμως να βλέπει τον επόμενό σας αντίπαλο.
- Χώρες: Στείλτε 1-3 scouts να ελέγχουν συγκεκριμένες χώρες για παίκτες. Προτιμήστε Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία, που έχουν παίκτες που συνήθως παίζουν χωρίς να πιάνουν θέση ξένου. Αργεντινή και Βραζιλία είναι επίσης φθηνές και σίγουρες χώρες.
- Συγκεκριμένους παίκτες: Ότι παίκτες βρήκατε σε shortlists ή όσους έχετε αποκτήσει στο παρελθόν και θέλετε να επαναπροσδιορίσετε την αξία τους. Προτιμήστε ηλικίες 28 και κάτω με προτίμηση σε νέα ταλέντα.
- Κάντε εκτενές scout τον Ιανουάριο και στο ξεκίνημα κάθε σεζόν. Τον Ιανουάριο κλείνετε παίκτες των οποίων τα συμβόλαια λήγουν το καλοκαίρι και στο ξεκίνημα κάθε σεζόν εμφανίζονται οι regenerated παίκτες. Πάντοτε πρέπει να είστε ένα βήμα μπροστά από τις άλλες ομάδες.

Scout Rating
Για όσους χρησιμοποιούν FM Scout, το Scout rating είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα. Ουσιαστικά προσδιορίζει την απόδοση του παίκτη με βάση την γνώμη του scout. Το “Best Rating” δηλώνει την τρέχουσα απόδοση του παίκτη ενώ το “Best Pot Rating” την μέγιστη μελλοντική απόδοσή του. Τα δύο αυτά στατιστικά αλλάζουν διαρκώς, επομένως ακόμα και για το Best Pot Rating μην είστε ποτέ σίγουροι ότι θα μείνει ίδιο. Δεν αντικατοπτρίζει δηλαδή το Potential Ability, αλλά είναι και αυτό μεταβαλλόμενο (προς τα πάνω, όσο ο παίκτης είναι σε καλή ηλικία).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του Dida. Ο γνωστός τερματοφύλακας αποκτάται ελεύθερος σε ηλικία σχεδόν 37 ετών. Παρότι έχει υψηλά στατιστικά (Handling 15, One on Ones 14, Reflexes 15), διαθέτει ένα scout rating στο 67% και ακριβώς ίδιο Best Pot Rating. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και με προπόνηση, ο ποδοσφαιριστής δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα, ακόμα και σε ομάδα της Superleague. Για παράδειγμα, ο Μιχάλης Σηφάκης έχει 68,8% Best Rating και 69,6 Best Pot Rating, ενώ ο Τζόρβας διαθέτει 68,4% και 69,22% αντίστοιχα. Ακόμα κι ο Νικοπολίδης, όντας δύο χρόνια μεγαλύτερος, έχει 70,3% Best Rating και Best Pot Rating αντίστοιχα, άρα αποδίδει καλύτερα.

Πάμε τώρα σε ένα άλλο παράδειγμα, αυτή τη φορά ενός υπερ-παίκτη. Ο Milan Badelj της Dinamo Zagreb, έχει Current Ability 139 και Potential Ability 170. Στο Scout Rating έχει Best Rating 73,6 και Best Pot Rating 79,2. Το τελευταίο μπορεί να ανέβει ακόμη περισσότερο, εφόσον ο παίκτης εξελίσσεται και το FM Genie Scout συνυπολογίζει την απόδοση με τα νέα δεδομένα. Αντίθετα, πάμε σε μια άλλη περίπτωση, τον Abou Diaby της Arsenal. Ο 24χρονος Γάλλος έχει 150 Current Ability (μεγαλύτερο από αυτό του Badelj) και 170 Potential Ability. Τον βλέπετε και λέτε με τη μία «Οκ, παικταράς είναι, ας τον πάρω). Και στην πράξη μπορεί να σας κοστίσει πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ, σε αντίθεση με τον Badelj που τον παίρνεις και με 3,5 μύρια.

Τι γίνεται όμως με το Scout Rating; Ο Diaby έχει 72.63% σε τρέχον rating και 76,3% σε Best Pot Rating. Δηλαδή τόσο σε τωρινή κατάσταση, όσο και στο μέλλον, ο Badelj θα αποδώσει καλύτερα από τον Diaby. Εκεί λοιπόν ο έμπειρος manager πρέπει να έχει τσεκάρει προσεκτικά και τα στατιστικά των δύο παικτών, για να δει ότι ο Diaby έχει Work Rate 10 και Teamwork 11, καθώς επίσης Anticipation (προσαρμοστικότητα) 13 και Concentration (αυτοσυγκέντρωση) 10. Το σημαντικότερο εξ αυτών είναι το Work Rate, όπου ο Badelj έχει έστω ένα 13. Ο Diaby είναι επίσης επιρρεπής σε τραυματισμούς (Injury Proneness 16). Αν χρησιμοποιείτε λοιπόν το FM Scout, δεν αρκεί μόνο να βλέπετε τα Abilities και τα χαρακτηριστικά των παικτών που βάλατε στόχο, αλλά και το Scout Rating γιατί αυτό ουσαστικά καθορίζει την μέγιστη απόδοση κάθε παίκτη. Για να δείτε το Scout Rating των δικών σας παικτών, απλά κάντε κλικ στο Filter by Squad (τελευταίο εικόνιδιο από τα πάνω) και γράψτε το όνομα της ομάδας σας.

4 σχόλια:

houzouris είπε...

ayta pou eksigeis me ta current kai ta potential ability mou vgazei asterakia kai dn leei pouthena kati bathmologika..oute ayto to injury proneness vlepw pouthena..prepei na allaksw kati ?? sta statistika dn leei kati kai sto reports opws sou pa ta leei me asterakia kai an einai good or quality ...

Stheo είπε...

dn prepei na allaxeis kati...o scouter me asterakia s leei kai me good or quality or decent kai ta loipa...to current kai to pontetional ability ta blepeis mono apo to fm genie scout...an thes mporeis na to katebaseis,yparxei sto blog...

houzouris είπε...

episis kati allo, ena error pou vgazei kai me petaei legontas crush dumps ti simainei ???
to kanei sinexeia :/

Stheo είπε...

shmainei oti to save sou crashare,koinos ta toinakse..

Δημοσίευση σχολίου